Komló (Humulus lupulus)
július 29, 2020
kender
Kender (Cannabis sativa)
szeptember 20, 2021

Macskagyökér (Valeriana officinalis)

21848851 - lesser valerian alpine flower

A macskagyökér azon gyógynövények csoportjába tartozik, amelyek már az ókor óta ismertek, és már akkor is a jelenlegi indikációs területükön kerültek alkalmazásra. Galénosz álmatlanság kezelésére ajánlotta a növényt. Magyar nevét arról a tulajdonságáról kapta, hogy jellegzetes szaga vonzza a macskákat, ezért az ősszel vagy tavasszal begyűjtött gyökeret elzárt helyen kell szárítani.
A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos a szárított macskagyökér (Valerianae radix), a macskagyökér száraz kivonata (Valerianae extractum hydroalcoholicum siccum), valamint a macskagyökér tinktúra (Valerianae tinctura) is.
A macskagyökér központi idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatását számos klinikai vizsgálat is megerősíti. Sokáig úgy tartották, hogy a növény hatása nem azonnal alakul ki, hanem csak 2-4 hét folyamatos szedést követően. Egyes újabb vizsgálatok alapján azonban akut esetekben is megalapozottan alkalmazható, hatása fél órán belül kialakul. Hosszútávon alkalmazva hatása összemérhető a szintetikus oxazepáméval, ugyanakkor tartós használata sem okoz dependenciát.
A macskagyökeret hagyományosan teaként alkalmazták, azonban a növény kellemetlen szaga miatt napjainkban elsősorban a belőle készült alkoholos kivonatot tartalmazó szilárd gyógyszerformák használata került előtérbe.
Krónikus alvászavarban szenvedők számára jól tolerálható, biztonságos és hatékony megoldást jelent. A szintetikus szerekkel szembeni előnye, hogy nem okoz függőséget, továbbá altatóként alkalmazva sem okoz másnap reggel levertséget. Terápiás dózisban nem rontja jelentősen a kognitív teljesítményt, de biztonsági okokból nem ajánlott közvetlenül nagy figyelmet igénylő tevékenységet (pl. autóvezetés) megelőzően alkalmazni. Mellékhatás-spektruma igen kedvező, azonban túladagolva szívműködési zavarokat okozhat. Alkalmazása nem javasolt 3 éves kor alatt, továbbá terhesség illetve szoptatás idején.