Macskagyökér (Valeriana officinalis)
július 29, 2020

Kender (Cannabis sativa)

kender

Hemp leaf isolated on a white

A sokrétűen hasznosítható kendert az emberiség legalább 5000 éve használja rost-, élelmiszer- és gyógynövényként.
A kendernek több száz változata ismert. Ipari célra a rost- és olajkendert termesztik. Míg az indiai kender (Cannabis indica) levelei és termős virágzata nagy mennyiségű pszichoaktív tetrahidrokannabinolt (THC) tartalmaz, addig az ipari kenderben a THC mennyisége az Európai Unió szabályozása alapján maximum 0,2% lehet. A megfelelően tisztított és tárolt kendermag gyakorlatilag THC-mentes. Az alacsony THC-tartalmú kenderből készült készítmények külsőleg és belsőleg egyaránt biztonsággal alkalmazhatók.
A kendermag tartalomanyagai miatt kiválóan alkalmazható élelmezési és gyógyászati célokra egyaránt. Olajában az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya 3:1, amely az emberi szervezet számára a legideálisabb arány. Fehérjéje számos esszenciális aminosavat tartalmaz. A magban jelentős mennyiségű A-, C- és E-vitamin, valamint számos értékes ásványi anyag (pl. foszfor, kálium, magnézium, kén, kalcium) halmozódik fel.
A kendermag olaja magas linolénsav-tartalma miatt számos bőrbetegség (pl. pikkelysömör) kezelésére alkalmas. Mind a linolénsav, mind a zsírban oldódó vitaminok (A-, E-vitamin) jól felszívódnak a bőrön keresztül. Az E-vitamin antioxidáns hatása révén jelentősen hozzájárul a bőr védelméhez. Az olaj külsőleg alkalmazva elősegíti a sebgyógyulást, mérsékli az ekcéma tüneteit, védi a bőrt az UVA és az UVB sugárzástól, valamint javítja a bőr állapotát.
A kendermagolaj alkalmazásának kifejezett ellenjavallatai, mellékhatásai nem ismertek.
Medgyesi József Miklós